Biografie The Buffoons

Midden jaren 60 in de bloeitijd van de Nederpop was de Twentse stad Enschede een broedplaats van popgroepen. Hieronder ook THE BUFFOONS die met hun perfecte close-harmony en repertoire van onder andere The Beach Boys en The Ivy League een enorme schare fans kende.

De populariteit van de The Buffoons bleef niet beperkt tot Oost-Nederland. De groep drong ook door tot de burelen van het toenmalige Bovema, EMI’s Nederlandse vertegenwoordiger, die The Buffoons onmiddellijk een contract aanbood. Meteen de eerste single getiteld Tomorrow is another day/ My World Fell Down, een zogenaamde dubbele A-kant, werd de eerste nationale hit en bereikte in oktober 1967 de 8e plaats in de Top-40. Vier maand later scoorde de opvolger It’s The End nog beter en behaalde in mei 1968 de 4e plaats. Met de regelmaat van de klok bleef de groep hierna in de hitlijsten verschijnen met titels als b.v. My Girl Donna, Let It Be Me, Arizona etc.

In 1979 zijn de heren gestopt en zijn ze allen hun eigen weg gegaan. Bijna allen zijn ze actief gebleven in de muziekwereld.

O.a. Ely en Gerard van Tongeren, mede oprichters van The Buffoons, zijn in 1979 verder gegaan met de band Feeling later Albatros tot ze in 1990 met veel succes weer onder de naam The Buffoons zijn verder gegaan. In februari 2003 kreeg Gerard een zwaar Herseninfarct, tijdens de Golden Classics on Tour, en moest stoppen met optreden. April 2005 kreeg Ely een hartinfarct en is dat jaar gestopt met optreden. Een paar maanden later is ook Don bIesbroek bij The Buffoons gestopt. In de band die daarna nog bleef optreden zat geen originele Buffoons meer, behalve de drummer die alleen het laatste jaar bij de Buffoons heeft gedrumd tot ze begin 1979 zijn gestopt.

Op 29 november 2008 traden drie van The originele Buffoons weer op. Hilco Ter Heide , Maarten Assink en Ely van Tongeren. Dit optreden was op verzoek tijdens een onderdeel van de opening van het Nationaal Muziekkwartier in Enschede. Op die dag werd het boek "Enschede, de mensen, de stad " gepresenteerd.